buikpijn_parasieten_candida_buikpijn

Darmen uit balans?

1 op de 4 Nederlanders kampt met klachten* 

darmen in balans_buikpijn_parasieten_candida_winderigheid_

Darmen uit balans?

1 op de 4 Nederlanders kampt met klachten* 

A healthy gut is a joy forever

Miljoenen mensen in Nederland kampen dagelijks met heftige darmproblemen. Volgens onderzoek van het RIVM  is het zelfs 1 op de 4 Nederlanders die met maag, lever of darmproblemen kampt. Soms zijn hun klachten zo erg dat ze hun huis niet meer uit durven gaan. Als ze wel uit huis gaan, zijn ze continu alert om hun omgeving te scannen op de meest dichtbij zijnde wc's. Dat is geen optimaal leven!


Maar ook met wat minder zware darmklachten kan je last van je buik ervaren. Met een darmbehandeling kan je verbetering aanbrengen in de kwaliteit van je darmflora en daarmee je kwaliteit van leven aanzienlijk verhogen! 


In de praktijk zie ik mensen met uiteenlopende ziektebeelden die hun oorsprong vinden in de darm. Dat kan variëren van klachten waarbij je direct aan de darm denkt, zoals buikpijn, winderigheid, obstipatie en diarree, symptomen die voorkomen bij verschillende darmaandoeningen maar ook vaak omschreven worden als het prikkelbare darm syndroom (PDS). 

Ook auto-immuunziekten, burn-out, allergieën en huidklachten hebben vaak als trigger een darm die niet in balans is. Hippocrates zei immers al 2000 jaar geleden dat alle ziekte in de darm begint!


Met laboratoriumonderzoek kan bij het merendeel van de mensen een oorzaak worden opgespoord die de klachten verklaart. Er kan sprake zijn van een ontsteking, een besmetting met darmparasieten, een glutenintolerantie of een overgroei met gisten zoals Candida Albicans. Hieronder zie je een overzicht met veel voorkomende aandoeningen.


Wil jij weten wat de kwaliteit van jouw darm is? Laat je darm dan onderzoeken met 1 van onze uitgebreide darmonderzoeken.


Lees meer over darmaandoeningen

Parasieten

Parasieten zijn organismen die alleen kunnen overleven op of in een 'gastheer'. De parasiet nestelt zich in de darm en gebruikt zijn gastheer als voeding. Sommige parasieten, protozoa, bestaan maar uit 1 cel en zijn met het blote oog niet te onderscheiden. Ze nemen wat voeding uit de darm op en zijn dan onschadelijk. De parasiet kan zich echter ook aan het darmslijmvlies gaan hechten waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Dan wordt de parasiet wel schadelijk. De buik kan opzwellen met pijn en diarree als gevolg. Als de dunne darm wordt aangetast kan deze minder goed voeding opnemen en kan je vermoeid raken, je eetlust verliezen en bloedarmoede krijgen. De meest voorkomende parasieten zijn: 

    • Dientamoeba fragilis
    • Blastocystis hominis
    • Giardia lamblia
    • Cryptosporidium spp.
    • Entamoeba histolytica
    • Wormen en eencellige organismen (protozoa)

    Hoe raak je besmet?

    Je raakt besmet met een parasiet als je op een of andere manier in contact komt met de ontlasting van een besmet persoon. Je kan daarom een infectie oplopen via de wc of wanneer je contact hebt met een drager van een parasiet. Kinderen op de kinderopvang hebben vaak parasieten doordat zij nauw contact hebben met andere kinderen. Daardoor worden zij vaker besmet met darmparasieten, dan wanneer zij thuis opgroeien.

    Ook wanneer je een reis naar het (verre) buitenland hebt gemaakt heb je kans dat je besmet bent geraakt met een parasiet, zeker wanneer je daarna darmklachten ontwikkelt of je ontlastingspatroon verandert. Bekende symptomen zijn:

    • Buikpijn
    • Opgezette buik
    • Diarree
    • Winderigheid
    • Wisselende ontlasting; afwisselend diarree en obstipatie
    • Brijige ontlasting

    Wanneer iemand besmet is, zijn er vaak meerdere personen binnen het gezin geïnfecteerd. Bij een besmetting is het daarom belangrijk om alle gezinsleden te onderzoeken. Alle besmette personen kunnen daarna het beste tegelijkertijd worden behandeld.


    Voorkomen is beter dan genezen 

    Zoals gezegd worden darmparasieten overgedragen door contact met ontlasting.  Gelukkig raakt niet iedereen besmet. Een goede hygiene is daarbij wel heel belangrijk omdat de meeste parasieten buiten het lichaam langere tijd kunnen overleven. Na elk wc bezoek moeten de handen goed worden gewassen en afgedroogd worden met een papieren doek. Deze kan je daarna gebruiken om de kraan mee dicht te draaien en de deur mee te openen. De enige manier om verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen, is het wassen van de handen in combinatie met het goed schoonhouden van de kranen, lichtknop en de deurknop van de wc. 

Candida Albicans 

Candida en andere gisten worden overal in onze omgeving aangetroffen. Je vindt deze zowel buiten ons lichaam, in de natuur en ons eten, als binnen in ons lichaam, in onze darm. Daarmee behoren ze tot de normale darmbewoners en veroorzaken geen klachten zolang ze tenminste in normale aantallen voorkomen.

In sommige omstandigheden kan de Candida echter een overgroei gaan vertonen. wat wel tot klachten kan leiden. Zo'n Candida infectie wordt ook wel een 'schimmelinfectie' genoemd, maar dat is eigenlijk onjuist, omdat Candida een gist is. De Candida cellen kunnen zich aan de darmwand hechten maar passeren deze zelden. Dat is maar goed ook want wanneer de Candida in het bloed komt en dus systemische Candidiasis wordt, kan deze infectie voor zeer ernstige klachten zorgen. 


Candida voelt zich het meest prettig in een warme en vochtige omgeving en kan zich dan snel vermenigvuldigen. Dit is  het geval bij plekken op de huid waar het makkelijk gaat broeien zoals ’ in huidplooien op de huid, de vagina of in de mond. De Candida kan dan doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen. Een bekend voorbeeld van een Candida infectie is de luieruitslag bij baby’s. Ook een vaginale 'schimmelinfectie' door Candida komt vrij veel voor, vooral bij vrouwen die de pil gebruiken omdat deze de Candida cellen laat toenemen. Een Candida infectie in de mond wordt ook wel spruw genoemd en komt veel voor omdat de weerstand hiertegen zich nog moet ontwikkelen. 


Een overgroei van Candida Albicans leidt vaak tot de volgende klachten:

  • Winderigheid of opgezette buik
  • Brijachtige, ongevormde ontlasting
  • Ontlasting die plakt aan wc
  • Gistende ontlasting
  • Onverteerd voedsel
  • Toename van klachten bij consumptie van suiker of zetmeel
  • Misselijkheid
  • Anale jeuk
  • Vermoeidheid
  • Huidaandoeningen
  • Vrouwen: vaginale Candida-klachten
  • Ontstaat vaak bij gebruik van antibiotica, anticonceptie, pijnstillers

Ontstekingsziekten; de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

De ontstekingsziekten Crohn en Colitis Ulcerosa zorgen voor chronische ontstekingen in de darm. Beiden ziekten worden gekenmerkt door dezelfde symptomen, maar dat kan misleidend zijn. Bij de ziekte van Crohn komen in het hele maag darm stelsel ontstekingen voor, terwijl bij Colitis Ulcerosa alleen in de dikke darm ontstekingen voorkomen. De ontstekingen zijn bij bij de ziekte van Crohn dieper, waarbij zich ook fistels kunnen ontwikkelen (ontstekingen die door het slijmvlies heengaan). Als de dunne darm wordt aangetast door ontstekingen, kan er een verminderde opname van voedingsstoffen plaatsvinden, waardoor er voedingstekorten optreden. Je ziet dan vaak bij kinderen een groeiachterstand ontstaan en op latere leeftijd kan vermagering en bloedarmoede. De ziekten kunnen zich bij mensen verschillend uiten; de een heeft er nauwelijks last van en de ander juist continu.


De meest voorkomende symptomen zijn: 

  • Krampen
  • Buikpijn
  • Slijmerige of bloederige diarree
  • Sommige mensen met colitis ulcerosa hebben last van:
  • Een slechte eetlust
  • Vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Pijn in de gewrichten
  • Leverproblemen

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt en voor ontstekingen van het maagslijmvlies kan zorgen. Deze bacterie veroorzaakt maagzweren en kan voor onaangename maagklachten zorgen.

De meest voorkomende symptomen zijn: 

–  Pijn in de maag met een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen. Opvallend is dat de pijn toeneemt  bij een lege maag en afneemt na het eten van voedsel of een maagzuurremmer.  De pijn kan uitstralen naar de rug, tussen de schouderbladen of naar de hals.
– Opgeblazen gevoel in de buik
– Misselijkheid, waarbij soms sprake is van braken en een afname van eetlust
– Reflux> Het terugstromen van eten in de slokdarm veroorzaakt irritatie van het slijmvlies van de slokdarm. Ook bij reflux ontstaat een brandend, schrijnend gevoel achter het borstbeen met en uitstralende pijn naar de rug, de schouderbladen of de hals. Chronische hoest en slikproblemen kunnen ontstaan.

– Donkere ontlasting. Als de maagzweer een bloeding veroorzaakt kan het bloed via de maag in de darmen en uiteindelijk in de ontlasting terecht komen. Dit geeft dan een zwarte, teerachtige ontlasting. Soms kan er ook bloed gebraakt worden. In een enkel geval kan de zweer doorbreken naar de buikholte.
– Perforatie, de zweer kan doorbreken waardoor er bloed in de buikholte komt. Er ontstaan dan zeer plotseling, hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen moet er bij een bloeding of perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden.