https://www.facebook.com/claudia.lanson

Page content

Neurofeedback therapie

istock_000052653374_large

Meer Balans in het brein zonder medicijnen

Neurofeedback therapie

Neurofeedback therapie is een effectieve, veilige behandelmethode die geschikt is  voor zowel kinderen als volwassenen. Het zorgt voor meer flexibiliteit en balans in het brein waardoor je je prettiger voelt en beter presteert. De therapie is goed toepasbaar bij vele aandoeningen en is wetenschappelijk bewezen, onder meer op het gebied van ADHD*.

Hoe werkt het?

Veel mentale, emotionele of fysieke problemen ontstaan als de hersenen niet goed functioneren. Meestal is er sprake is van een verstoorde balans van de hersenactiviteit.  Er kan bijvoorbeeld een tekort of een overschot aan energie zijn waardoor een negatief patroon is ontstaan. Neurofeedback therapie begint met het  meten van de activiteit om een indruk te krijgen van hoe de energie in de hersenen verdeeld is. Ook wordt gekeken naar hoe de verschillende gebieden met elkaar samenwerken. Het meten gebeurd door sensoren  op het hoofd te plakken en is volkomen pijnloos. Naar aanleiding van de EEG meting wordt een trainingsprogramma opgesteld:  er zijn meestal 20 trainingen nodig voor goed en blijvend resultaat, maar de eerste veranderingen zijn vaak al zichtbaar na 10 trainingen.

De training

Tijdens de training kijk je naar een dvd of speel je een computerspel en wordt  de hersenactiviteit weer gemeten. Op basis hiervan krijg je tijdens de training direct feedback. Bij de gewenste hersenactiviteit volgt een beloning – de film kan verder worden gekeken of punten worden gescoord bij het computerspel.  Zo  worden de hersenen getraind om weer een gezond patroon aan te maken  en krijgt het brein de mogelijkheid het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken.  Veel problemen kunnen zo worden opgelost.  Zodra de hersenen geleerd hebben om normaal te functioneren is het effect meestal blijvend en komt terugval zelden voor.

Toepassingen

Neurofeedback therapie kan als behandelmethode op verschillende manieren worden ingezet:

  • Therapie: aandoeningen, (leer)stoornissen en revalidatie
  • Peak Performance training op mentaal en fysiek niveau
  • Meditatie en Persoonlijke ontwikkeling
  • Stressmanagement

De effectiviteit van Neurofeedback therapie is wetenschappelijk bewezen bij ADHD

Effecten van neurofeedback

De effecten van neurofeedback zijn op meerdere terreinen zichtbaar. In eerste instantie zullen concentratie, aandacht en de kwaliteit van slaap toenemen. Woedeuitbarstingen en gevoelens van frustratie nemen af. Het denken wordt helderder en je zal je alerter voelen –  alsof er een mist optrekt. Daarnaast zal je minder vermoeid en overprikkeld zijn. Gevoelens van stress verminderen en er ontstaat meer rust en balans in het lichaam. De effecten van neurofeedback houden ook na het trainen aan: dit komt omdat de veranderingen die door de training in gang gezet worden nog nawerken. Het kan soms zijn dat terugval ontstaat door Life Events: door een narcose, een heftige gebeurtenis of ziekte is het mogelijk dat de hersenen in oude patronen terugvallen. Met een paar trainingen is dat makkelijk te herstellen en kan je  weer op het eerder bereikte niveau functioneren.

Neurotherapie

Wanneer Neurofeedback gecombineerd wordt met andere therapieen spreekt men over  Neurotherapie of Integrale Neurofeedback. Deze combinatie leidt vaak tot sneller succes. Neurofeedback kan bijvoorbeeld goed gecombineerd worden met andere vormen van biofeedback, zoals feedback op hartritme (hartcoherentie training), lichaamstemperatuur en huidweerstand. Deze autonome lichaamsfuncties  staan namelijk direct onder invloed van stress.  Met biofeedback leer je deze functies bewust te beinvloeden waardoor je de mogelijkheid krijgt om zelf invloed uit te oefenen op je stressbestendigheid.

Daarnaast is het belangrijk je levensstijl nader te bekijken – Orthomoleculaire therapie kan op dit gebied een belangrijke aanvulling leveren. Goede voeding en beweging zijn essentieel voor een succesvol resultaat van de training. Bij slechte voeding krijgt het lichaam onvoldoende bouwstoffen binnen om de benodigde  neurotransmitters aan te maken. Voldoende beweging draagt bij tot een goede gezondheid en kan bepaalde fysieke processen  herstellen zodat lichaam en geest weer in balans kunnen komen. Tijdens de trainingen wordt daarom aan deze factoren ruimschoots aandacht geschonken.

* In 2009 is een zogenaamde meta-analyse gepubliceerd naar de effecten van Neurofeedback bij ADHD . Deze studie – uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Tübingen (Duitsland), de Radboud Universiteit Nijmegen, Brainclinics en het EEG Resource Instituut liet zien dat neurofeedback een groot effect (grote effect size) op aandacht en impulsiviteit heeft en een redelijk effect op hyperactiviteit. Volgens deze meta-analyse die de criteria van de ISNR en AAPB gebruikt heeft voldoet Neurofeedback voor de behandeling van ADHD aan ‘Level 5: Efficacious and Specific’ waarmee Neurofeedback voor deze behandeling als Evidence-Based gezien kan worden. Deze conclusie kon met name werden getrokken op basis van 2 nieuwe studies van Gevensleben et al. (2009) en Holtman et al. (2009).

Comment Section

3 reacties op “Neurofeedback therapie


Door Marijke op 25 oktober 2017

Ik heb meerdere sessies neurofeedback bij Claudia gevolgd. Ik had geen idee wat me te wachten stond en of het me zou helpen. Maar ik stond er voor open om het te proberen. Het blijft voor mij heel bijzonder hoe het nou precies werkt. Maar ik kan het echt aanbevelen. Het heeft mij enorm geholpen. Ik voelde me al na een paar sessies sterker, stabieler en meer ontspannen. Terwijl je van Claudia een lekker kopje thee of koffie krijgt, kijk je naar een film naar keuze en ondertussen werk je aan je herstel!



Plaats een reactie


*