https://www.facebook.com/claudia.lanson

Page content

Mindfulness

Met Mindfulness meer geluk en innerlijke rust

 

En-Balance-Laren-Orthomoleculair-Neurofeedback-Mindfulness-geluk-innerlijke rust

Mindfulness Based Cognitieve therapie (MBCT) is een nieuwe, effectieve vorm van psychotherapie. Het is een combinatie van Mindfulness technieken en cognitieve therapie die je de werkelijkheid leert te accepteren zoals hij is. Veel vormen van psychotherapie zijn erop gericht problemen te verminderen – MBCT doet dat niet. Deze therapie vorm  is erop gericht je gelukkiger te maken.  Niet alle problemen zijn namelijk  op te lossen: ze vormen een integraal deel van ons bestaan. Door op te lossen wat je kan en te leren accepteren wat je niet kan oplossen ontstaat er ruimte om te genieten van wat er wel is.

Voor wie is Mindfulness geschikt?

MBCT is een 8 weken durend programma geschikt voor mensen met chronische ziekte of stress veroorzaakt door de uitdagingen van het dagelijkse leven. De focus ligt op zelf regulatie door stress terug te dringen en het leren managen van je emotionele reacties. Met aandachtsoefeningen wordt je je bewust van geconditioneerde,  automatische gewoonten die bepaalde gedachten en emoties uitlokken. Door dit bewustzijn krijg je de mogelijkheid om anders – niet  automatisch – te reageren.  MBCT richt zich in het bijzonder op de preventie van terugval  in depressie, maar is daarnaast ook heel geschikt voor clienten met angstproblemen, eetstoornissen, relatieproblemen, kinderen en jongeren.

Individueel of in een groep?

MBCT is oorspronkelijk gestart als een therapie die in groepsvorm gegeven werd: tegenwoordig is het echter ook mogelijk om op individuele basis het programma te volgen.  Afhankelijk van wat je prettig vindt kan je kiezen voor een groepstherapie of een individuele vorm.

MBCT is gebaseerd op het werk van John Kabatt-Zin, die in de jaren 70 in Amerika de Stress Reduction kliniek oprichtte en er een unieke techniek ontwikkelde om stress en stressgerelateerde aandoeningen te behandelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze therapie werkzaam is bij het voorkomen van terugval in depressie, angststoornissen en chronische pijn.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Mindfulness

Plaats een reactie


*