https://www.facebook.com/claudia.lanson

Page content

Immuunsysteem

Wie aan ons immuunsysteem denkt, denkt in eerste instantie aan een verdedigingssysteem. Dat klopt ook maar ons immuunsysteem is meer dan dat: Het is een mind-body eenheid en een integraal onderdeel van verschillende fysiologische systemen. Het is zeer complex en bevindt zich in ons hele lichaam: in ons bloed, maag-darmstelsel, huid, luchtwegen, vet, en lymfestelsel. De thymus en het beenmerg zijn de belangrijkste organen die betrokken zijn bij het produceren van de immuuncellen als T en B lymfocyten. Met speciale informatie moleculen (cytokynen) kan het immuumsysteem communiceren en zijn activiteit reguleren.

De twee belangrijke taken van het immuunsysteem zijn:

  1. Defensie van ons lichaam: Ons immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het herkennen van lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen. Schadelijke indringers moeten worden aangevallen en opgeruimd; lichaamseigen weefsel moet worden beschermd en met rust gelaten.
  2. Waarnemer en Communicator: de tweede belangrijke taak van het immuunsysteem is de geheugenfunctie. Elk gevecht dat het immuunsysteem heeft geleverd wordt opgeslagen in de immuun database. Wanneer een zelfde indringer opnieuw binnenkomt, herkent het immuunsysteem deze en kan het makkelijker ingrijpen. Het immuunsysteem heeft verschillende cellen tot haar beschikking waarmee ze kan herkennen, communiceren en aanvallen.

Het immuunsysteem kan worden ingedeeld in 3 verschillende verdedigingslinies:

  1. First-line defense De eerste verdedigingslinie van ons immuunsysteem is de fysieke en chemische barrière bestaande uit huid, traanvocht, haar, wimpers, oorsmeer, slijmvliezen van luchtwegen en darmen, maagzuur en je darmflora. Het is de grens tussen binnen en buitenwereld die voorkomt dat schadelijke stoffen en ziekteverwekkers het lichaam binnen komen.
  2. Algemeen Immuunsysteem Deze reactie kan worden toegepast op alle indringers en kost in het algemeen veel energie. De First-line defense en het Algemene Immuunsysteem vormen samen het Aangeboren Immuunsysteem.Mocht er toch iets door deze eerste barrière heenkomen, dan wacht het aangeboren Immuunsysteem in de tweede linie. Met ontstekingsreacties kan het lichaam ziektekiemen en lichaamsvreemde stoffen onschadelijk maken. Het lichaam maakt hierbij onder andere gebruik van macrofagen en natural killer cells.
  3. Specifiek of Verworven Immuunsysteem Zoals eerder gezegd heeft het immuunsysteem een geheugenfunctie die wordt aangesproken bij het verworven immuunsysteem. Na een eerste contact met een indringer of lichaamsvreemde stof worden geheugencellen gemaakt. Bij een volgend contact kan het immuunsysteem dan veel sneller en efficiënter reageren, waardoor deze immuunreactie veel minder energie kost. De werking van vaccinatie berust op dit systeem.

Balans in het immuunsysteem is van groot belang voor een goede gezondheid. Een onderactief systeem kan ervoor zorgen dat infecties, schimmels, virussen of parasieten ongestoord hun gang kunnen gaan. Een overactief immuunsysteem kan leiden tot auto-immuunaandoeningen.

De basis van het immuunsysteem wordt gelegd tijdens de geboorte en de eerste 3 levensjaren. Van groot belang is een normale (vaginale) bevalling omdat de baby de flora van de moeder meekrijgt wanneer deze het geboortekanaal passeert. Deze flora vormt de eerste aanzet van het immuunsysteem van de baby. Vervolgens is het uitermate belangrijk dat de baby voldoende lang borstvoeding krijgt omdat deze belangrijke antistoffen bevat en voor verdere opbouw van het immuunsysteem zorgt.

Baby’s die met een keizersnede geboren worden en flesvoeding krijgen hebben dus al een behoorlijke achterstand met betrekking tot het opbouwen van hun immuunsysteem. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat deze baby’s later meer aanleg hebben voor allergieën en andere immuun aandoeningen. Soms heb je echter geen keuze en komt je baby ter wereld door een keizersnede of kun je geen borstvoeding geven. Dan kun je op andere manieren het immuunsysteem van je baby versterken. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen.

Klachten die voortkomen uit een verstoord werkend immuunsysteem:

  • Regelmatig verkoudheden met loopneus
  • Hoest met slijm
  • Steeds wederkerende, verschillende infecties: blaas-, keel- of longontsteking
  • Oorontstekingen
  • Aanhoudende (vaginale) schimmelinfecties
  • KNO klachten
  • Allergieën
  • Auto Immuun aandoeningen: Hashimoto, Addison, Graves, Diabetes 1, Crohn, Reumatoide Artrites etc