https://www.facebook.com/claudia.lanson

Page content

Gezond gewicht

Waarom wordt de een dik van een glaasje water en kan de ander eten wat hij wil? Is een calorie een calorie en maakt het niet uit waar deze vandaan komt? Maakt het uit hoe vaak of wanneer je eet? Welke rol spelen je hormonen? Laten bacteriën in je darm jou eten wat zij lekker vinden?

Als er iets een belangrijke rol speelt in ons leven dan is het wel ons lichaamsgewicht! Uit het onderzoek dat het Radar testpanel begin januari 2017 onder ruim 31000 respondenten hield, gaf de helft aan ontevreden of zelfs heel ontevreden te zijn met hun gewicht. Maar wat is dan een gezond gewicht? Dat is voor iedereen persoonlijk bepaald. Niet ieder lichaam is gelijk. Wat voor de een goed werkt heeft bij de ander minder effect. We hoeven ook niet allemaal maat 36 te hebben. Het gaat er om dat bepaalde verhoudingen in het lichaam in balans zijn. Dus alleen op de weegschaal staan en kijken naar het aantal kilo’s is frustrerend en geeft geen juist beeld van je gezondheid.

In het kader van een gezond gewicht is het belangrijk om te kijken naar de Body Composition Index. Deze is opgebouwd uit de volgende componenten:

 • Gewicht
 • Vetpercentage
 • Vochtpercentage
 • Spiermassa
 • Botmassa
 • Visceraal (buik) vet. De plaats waar het lichaamsvet is opgeslagen kan van groot belang zijn voor je gezondheid; rondom de buikorganen is geen fijne plek.

Verder zijn er nog een aantal andere factoren van belang in het krijgen van een gezond lichaamsgewicht. Deze kunnen je inzicht geven en bijdragen aan het bereiken van je doelen:

 • Conditie (ben je een atleet, couch patatoe of zit je ergens er tussen in?)
 • Metabolisme in rust (meer spieren geven een hoger metabolisme in rust!)
 • Biologische leeftijd (deze wordt bepaald door je gezondheid en kan anders uitpakken dan je kalender leeftijd)

In onze praktijk werken we met Your Personal Health Program, een programma dat speciaal voor jou wordt samengesteld. Uitgangspunt is jouw unieke lichaam en persoonlijkheid. We kijken naar waar er verstoringen zijn en herstellen deze disbalansen met juiste voedings- en lifstyle adviezen, eventueel aangevuld met supplementen.

Het programma bestaat uit 5 componenten:

 • De online GPS vragenlijst – een uitgebreide, door 500 nutritionele artsen uit de VS en Canada samengestelde vragenlijst, die heel duidelijk verstoringen in orgaansystemen blootlegt met daaraan gerelateerde voedingstekorten.
 • De SKB bloedtest – met behulp van een vingerprik geeft deze test je snel informatie over stofwisselingsprocessen in je lichaam en cellen. Je kan hier bijvoorbeeld zien of er sprake is van ontstekingen, allergieën, mineralen tekorten. Ook kan je zien of de cel makkelijk stoffen kan opnemen en afvalstoffen kan ontgiften. Deze test kan aanvullend werken op regulier bloedonderzoek dat in samenspraak met de huisarts kan worden gedaan.
 • Voedingsdagboek – het bijhouden van een voedingsdagboek geeft veel inzicht in je voedings- en bewegingspatronen en kan onverwachte patronen aan de oppervlakte brengen.
 • 12 weken lang elke week een BCI meting & Coaching. De Body Composition Index meting zegt veel meer over je gezondheid dan een normale weegschaal of BMI meting. We merken dat deze metingen enorm motiverend zijn en dat mensen soms jaren jonger worden in een week tijd!
 • Menuplanning en recepten. Door uitgekiende recepten en een dieetplan kan je meer structuur aanbrengen waardoor het makkelijker wordt om je nieuwe levensstijl vol te houden. Met het op maat gemaakte programma van Your Personal Health program gaat het je lukken om je metabolische leeftijd te verlagen!

Ben jij niet tevreden over je gewicht en krijg je het maar niet voor elkaar om hier alleen iets aan te doen? Dan helpen we je in de praktijk graag op weg.